Tarih: 02 Temmuz 2019
Dijital baskı teknolojileri doğası gereği geleneksel yöntemlerden daha sürdürülebilir teknolojilerdir ve daha temiz, verimli, karlı üretim metodları sunar. Tekstil topluluğunun tüm sektörleri; kullanılan elyaflardan, kaplama ve terbiye için kullanılan kimyasallar, baskı makineleri ve baskı boya formülasyonlarına kadar sürdürülebilir üretim uygulamalarını benimsemektedir. Her sektörde muazzam yatırımlar yapılmıştır ve yapılmaya devam etmektedir ve bunların çoğu yenilikçi süreç ve teknolojileri geliştirmek için işbirliği yapmaktadır.
Sürdürülebilirlik ancak tedarik zinciri şeffaflığı ile birlikte var olabilir ve işbirliği başarının anahtarıdır.
Birden fazla endüstride analog teknolojiyi kullanarak yapılan tekstil üretimi, bugüne kadar çok fazla kaynak tüketimine sebep olmuştur ve yan ürün olarak çok fazla atık (şimdi değerli olsa da) üretmiştir.
Dijital tekstilin sektöre girişinden önce tekstil endüstrisi; hem tekstil boyama ve baskı işlemlerinde kullanılan boya maddeleri, hem de terbiye işlemlerinde kullanılan sayısız toksik kimyasallarla çevreyi kirletmenin yanı sıra büyük miktarda su ve enerji tüketmiştir.
Dijital tekstil baskısı, 2018 yılında dünya çapında 40 milyar litreden fazla su tasarrufu sağlamıştır. Rotasyon baskı gibi metre başına 50-60 litre civarında su tüketimi bulunan geleneksel baskıya kıyasla verimli bir çözüm sunmaktadır. Ayrıca, dijital tekstil baskısı, geleneksel baskıda kullanılan boya miktarının %10'u kadar boyaya ihtiyaç duymaktadır. Örnek olarak dijital pigment boyaları kullanarak; sadece fikse gerektiren proseslerde (yıkama yapılmaz) su ihtiyacı metre başına 10 litreden daha azdır.
Pamuk elyafı üzerine yapılan dijital baskı işlemi, geleneksel baskı yöntemindeki su tüketimini ve zararlı atık suları neredeyse tamamen ortadan kaldırmaktadır. Dijital baskıda düşük miktarda sıvı pigment boya dispersiyonlarının kullanılması, çevresel açıdan geleneksel baskıya kıyasla çok daha olumlu sonuçlar doğurmaktadır.
Pigment kullanılan dijital tekstil baskısı, geleneksel baskı bitim işlemleri için oldukça fazla olan su ve enerji ihtiyacını da ortadan kaldırmaktadır çünkü dijital baskıda renk haslığı, geleneksel baskıdaki gibi uzun buhar fikse işlemi ve yıkama işlemlerinin aksine, yalnızca ısı fiksesi yoluyla elde edilir.
Setaş Color Center, 4 yıl süren yoğun arge faaliyetleri sonrasında 2017 yılında dijital boya üretimine başlamıştır. Setaş Dijital’in temel amacı ülkemizdeki ithal dijital boya ikamesini azaltmak ve tekstil sektörünün ihtiyaçlarına cevap verebilen kaliteli inkjet boyaları üretmektir. Nanoteknoloji ile çeşitli kumaş tipleri için farklı uygulamalara uygun su bazlı dijital baskı boyalarımız aşağıdaki gibidir:
Setapers® LS Inks: Polyester elyafa baskı için nano teknoloji ile geliştirilmiş dijital baskı boyalarıdır. Transfer baskı tekniği ile uygulanan LS boyaları ile yüksek renk veriminin yanı sıra canlı ve parlak renkler elde edilir
Setapers® HS Inks: Yüksek ışık ve yıkama haslıklarına sahip ve hızlı baskı için özel olarak üretilmiş dispers dijital baskı boyalarıdır. Direk dispers baskıya uygun olarak üretilmiş olup, yüksek yıkama haslıkları ve renk verimi elde edilir
Setactive® RK Inks: Selüloz elyafa baskı için nano teknolojisi ile geliştirilmiş olan su bazlı reaktif dijital baskı boyalarıdır. Sentezden üretimi yapılan reaktif boyaların tamamı parlak ve derin renkler üretmek üzere tasarlanmış, çevre dostu ve yenilikçi boyalardır
Pigmaset® P Inks: Su bazlı, düşük viskoziteli ve piezo kafalı makinelerde çalışmak üzere tasarlanmıştır. Kolay baskı prosesi ile uygulama avantajı, maliyet ve zaman tasarrufu sağlayan çevre dostu boyalardır. Çok farklı kumaşlara uygulanabilen Pigmaset P Inks, UV direnci özelliği sayesinde dış mekanlarda kullanılan kumaşlar için de uygundur
Kaynak: https://www.fespa.com/en/news-media/features/sustainability-is-the-paradigm-of-digital-textile-printing