Tarih: 13 Mart 2020
Çin‘den dünyaya yayılan yeni koronavirüsün geçici fabrika kapanmaları ve işten çıkarmalara yol açtığı Asya'da, bu durumdan en fazla düşük ücretli işçiler etkilendiler. Dünya hazır giyim, tekstil ve ayakkabı üretiminin
% 60'ını yapan Asya’da, 290 milyar dolarlık bu sektörler en fazla zarar gören endüstrilerin başında geliyorlar.
Birçok uluslararası marka tedarik zincirlerinin kesintiye uğramaması için alternatif ülkeleri değerlendirirken, Güneydoğu Asya ülkelerinin kumaş, düğme ve fermuar gibi hammaddelerde Çin’e bağımlı olması giyim endüstrisinin zor durumda kalmasına neden oluyor.
Kamboçya hükümeti Mart ayı içinde yaptığı açıklamada, halihazırda 10 fabrikanın operasyonlarını askıya almak için başvuruda bulunduğunu ve bu 10 firmanın yaklaşık 3.000 işçiye kısmi ücret ödeyeceğini söyledi. Kamboçya koronavirüs salgını nedeniyle Mart ayında 200 fabrikanın kapanmasını veya iş yavaşlatmasını beklediğini ekledi. Tekstil ve konfeksiyon sektörü Kamboçya’da yıllık 7 milyar usd gelir sağlıyor ve ülkenin en büyük işvereni konumunda bulunuyor.
Çin’den sonra dünyanın en büyük hazır giyim ihracatçısı olan Bangladeş’te de endişeler büyüyor. Hazır giyim Bangladeş ekonomisinin temelini oluşturuyor ve Haziran 2019'da sona eren son mali yılda ulusal üretimin yaklaşık %16'sına ve yaklaşık 34 milyar dolarlık ihracata katkıda bulunuyor. Bangladeş’te 4.000 konfeksiyon firması yer alırken yaklaşık 4 milyon kişi istihdam ediliyor. Bangladeşli yetkililer dokuma kumaş tedarikinin yaklaşık %70’inin Çin’den yapıldığını ve malların zamanında gelmemesi halinde sektörün etkileneceğini belirtiyorlar.
Myanmar'ın Bangladeş’e göre daha küçük bir tekstil ve hazır giyim endüstrisi var, ancak Çin'e Bangladeş’e göre daha bağımlı bir halde bulunuyor. Çin, şimdiye kadar herhangi bir virüs vakası bildirmemiş olan Myanmar'a gönderilen kumaşların yaklaşık% 90'ını tedarik ediyor, ancak enfeksiyonları uzak tutmak için Çin’in kara sınırını kapatması Myanmar tedarik zincirini olumsuz etkiledi. Mynamr Üreticiler Derneği başkan yardımcısı Aung Min, “Yine de ihracat yapabildiklerini, ancak önümüzdeki bir veya iki ay içinde neler olacağını öngöremediklerini söyledi.” Myanmarlı üreticiler kumaştan düğmelere ve fermuarlara kadar her şeyin alternatif tedarikçilerini bulmak için uğraşıyorlar. Tayland, Endonezya, Pakistan ve Hindistan'da alternatif hammadde tedarikçileri araştırılıyor ancak bu ülkelerden hammadde tedarik edildiği taktirde maliyetlerin artacağı belirtiliyor.